Sunday, October 14, 2012

General Knowledge Collection on Bhutan


1.       When was The Civil Society Organizations Act of Bhutan passed in Bhutan?
Answer: B. 20th June 2007

2.       Who is the winner of 2012 Bhutan Little Champ 2012?
Answer: Tshering Yoezer

3.       Bhutan has two types of Civil Society Organizations. If one organization is called ‘Public Benefit Organizations’, what is next type called?
Answer: A. Mutual Benefit Organizations
4.       Which one is not the right statement about the members of Civil Society Authority?
A.      A Senior Officials from Ministry of Finance appointed by Finance Minister
B.      An eminent lawyer recommended by Attorney General
C.     Two eminent members representing  Civil Society Organizations
D.      A eminent member recommended by His Majesty, The King
Answer: D. An eminent member recommended by His Majesty, The King
5.       Which one of the below is considered as mother of all laws?
A.      Thrimzhung Chenmo
B.      Tsathrim Chenmo
C.     Moenlam Chenmo
D.     Driglam Chenmo
 Answer: (B) Tshathrim Chenmo or Constitution



6.       Which of the following statement is not true about the Drafting Committee of the Constitution
A.      It had 39 members
B.      There was a representative each from twenty dzongkhags
C.     It has two representatives from the centre monk body
D.     His Majesty  the 4th King was a member of Drafting Committee
Answer: D. His Majesty the 4th King was a member of Drafting Committee

7.       How many articles are there in the Constitution of Bhutan
A.      34
B.      35
C.     45
D.     50
Answer: B. 34
8.       Which of the following is not a fundamental right of the citizen of Bhutan?
A.      A Bhutanese citizen shall have the right to freedom of speech, opinion and expression.
B.      A Bhutanese citizen shall have the right to vote.
C.     A person charged with a penal offence has right to be presumed innocent until proven guilty in accordance with the law.
D.     A person shall be subjected to capital punishment depending on the crimes committed.
Answer: (D) A person shall be subjected to capital punishment depending on the crimes committed.

9.       Which articles of the Constitution of the Kingdom of Bhutan talks about the Fundamental duties
A.      Article 8
B.      Article 7
C.     Article 15
D.     Article 4
Answer: (A) Article 8

10.   According to the Constitution of Bhutan, which of the following statement about National Council is not true?
A.      A candidate to or a member of the National Council shall not belong to any political party.
B.      Five members shall be appointed by His Majesty the King on recommendation of the Prime Minister.
C.     One member elected by the voters in each of the twenty Dzongkhags
D.      The National Council shall assemble at least twice a year.
Answer: B. Five members shall be appointed by His Majesty the King on recommendation of the Prime Minister.


11.   Who shall be the Chief Advisor of the Interim Government?
A.      Speaker of  the Parliament
B.      Chairperson of National Council
C.     Chief Justice of Bhutan
D.     Chairman of  Royal Civil Service Commission
Answer: (C) Chief Justice of Bhutan

12.   Term of Office of Chief Justice of High Court of Bhutan is---------------------years or 65 of age whichever is earliest?
A.      5
B.      10
C.     7
D.     8
Answer: 10 years






13.   According to the article 13 of Constitution regarding the passing of Bills, which bill can only originate from the National Assembly
A.      Bill regarding National Council
B.      Financial and Money Bills
C.     National Security Bill
D.     Political Parties Bill
Answer: (A) Financial and Money Bills

14.    How many times can His Majesty the King refuse to sign the Bill submitted for his Assent?
A.      Once
B.      Twice
C.     Many times as he wants
D.     None
Answer: Once

15.   If Parliament decided to form Law Ministry, under which body shall law minister falls?
A.    Constitutional Body
B.     Legislative Body
C.     Executive Body
D.    Judiciary Body 
Answer: (C) Executive Body

16.    Which of the following is not a constitutional body?
A.      Royal Audit Authority
B.      Office of Attorney General
C.     Anti-Corruption Commission
D.     Royal Civil Service Commission
Answer:  B. Office of Attorney General

17.    Which of the following statement doesn’t talk about the citizenship by neutralization?
A.      Have lawfully resided in Bhutan for at least fifteen years
B.      Be able to speak and write Dzongkha
C.     Have no record of having spoken or acted against the Tsawa-sum
D.     A person, both of whose parents are citizens of Bhutan.
Answer: (D) A person, both of whose parents are citizens of Bhutan.

18.   The Constitution is a supreme law of the state and His Majesty the Druk Gyalpo is upholder of Constitution? Who is the guardian of Constitution?
Answer: Supreme Court




19.   How many members are there in Privy Council?

Answer: 4 members

20.   If two members of Privy Council are appointed by His Majesty and one member is appointed by Lhengye Zhungtshog, which body appoints the 4th member?
Answer: National Council

21.   If Druk Gyalpo has violated constitution and two thirds of the total members of Parliament move the motion for abdication? In such situation, who will preside Joint Sitting of Parliament?
Answer: The Chief Justice of Bhutan

22.    A person can be called citizen of Bhutan by birth if both parents Bhutanese citizen. A person can be called Bhutanese citizen by registration, if she or she is domiciled in Bhutan before or on 1958. What is the third way to be citizen of Bhutan?
Answer: Citizenship by Neutralization

23.   Under Principles of State Policy of Article 9, how many sections are there?
Answer: 24

24.   In the National Council session, 12 Members of Parliament voted against the Bill and 12 voted for the Bill. Whose vote will decide the fate of the Bill?
Answer: Chairperson

25.    A Member of Parliament chooses to resign on family ground after 4 years in the parliament. How long can be post kept before election to fill the vacancy?
Answer: 90 days (maximum)

26.   Out of 25 National Council Members, how many of them are elected?
Answer: 20

27.   At the most, how many members should be there in National Assembly in future?
Answer: 55

28.   If seven members of National Assembly are maximum numbers that a dzongkhag can have, what is the minimum of numbers?
Answer: 2


29.   Money Bills and Financial Bills can originate from only one House. Which House is that?
Answer: National Assembly 

30.   Who submitted the Annual Budget to National Assembly?
Answer; Finance Minister

31.   Can cost of recurrent expenditure met from external resources?
Answer: No

32.   Mr. Philip is a citizen by neutralization. He joined a political party and won a seat from a constituency? He wanted be a Minister. Can he?
Answer: No because Minister should be natural born citizen

33.   What is Council of Ministers called?
Answer: Lhengye Zhungtshog

34.   Who is Chief Executive Officer of Dzongkhag?
Answer: Dzongdag

35.   Which constitutional body oversees the transfer and promotion of civil servants?
Answer:  Royal Civil Service Commission
36.   Who is the first woman Dzongdag?
Answer: Ngawang Pem





37.   In which year was the first modern standing army established in Bhutan?
Answer: 1953
38.   Who was considered the First Chief of Army?
Answer: Chabda Bahadur Namgyel
39.   When was Royal Body Guard established with Colonel Tshering Ngedup as its head?
Answer: 1959
40.   In 1965, Royal Bhutan Police was appointed? Who was considered as the first Chief of Police?
Answer: Dasho Karma Galay
41.   Who is the Supreme Commander-In-Chief of Armed Forces and Militias?
Answer: Druk Gyalpo
42.   Which Article of the Constitution talk about defense?
Answer:  Article 28
43.   Of three body of armed forces namely Royal Body Guard, Royal Bhutan Police and Royal Bhutan Army, which one is under Ministry of Homes and Cultural Affairs
Answer: Royal Bhutan Police
44.   What is General of Armed Forces called in Dzongkha?
Answer: Maktsi Goong
45.   Who is Chief Operating Officer of Royal Bhutan Army?
Answer: Major General Batoo Tshering ]

46.   When was the first nation -wide mock election for primary round is held?
Answer: 21 April 2007
47.   In second mock election held on 28 May 2007 between Druk Yellow Party and Druk Red Party, Druk Yellow Party won with how many seats?
Answer: 46 seats
48.   When did final session of unicameral Bhutanese parliament end after 54 years of formation?
Answer: 28 June 2007
49.   When was first televised debate between PDP and DPT  presidents held before 2008 election
Answer; 10 February 2008
50.   When was the first general election held in Bhutan?
       Answer: 24 March 2008
51.   When was the first elected government formed?
Answer: 9 April 2008
52.   When did first Parliament convened after general election 2008?
Answer: 8 May 2008
53.   When the Constitution of kingdom of Bhutan did signed by His Majesty the 5th Druk Gyalpo?
Answer:  10:06 a.m, 18 July 2008
54.   If three branches of the governance are legislative and executive, what is the third one?
Answer: Judiciary

55.   Who directed the feature film, ‘Paro Penlop: Aagay Haap?’
Answer:  Kinley Dorji ( Pem Tazee)
56.   Who won the Little Starts contest 2012?
     Answer: Dorji
57.   Who won the Talent Hunt 2012 title?
Answer: Tshering Dorji
58.   Who is the organizer of Bhutan Star?
Answer: Ngedup Dorji
59.   Which film won the best film award at 11th National Film Awards held on May 2012?
      Answer: I am Sonam Kinga Namgyel
60.   The films Titanic and Lord of the Ring; Return of the King won the highest awards of 11 Oscars each,  which is the third film which won the highest Oscars?
Answer: Benhur
61.   Druk Superstar 2012 title was won by Kinley Wangmo? When was the Grand Finale held?
Answer: 8th July 2012
62.   Coinciding with World Environment Day, Tuesday was declared as Pedestrian Day. When it was first declared?
Answer: June 5, 2012
63.   The Jigme Singye Wangchuk Outstanding Environmental Stewardship Award was incepted in 2008. Who won the for Outstanding Environmental Stewardship Award policy Leadership?
        Answer: Dasho Peljor J. Dorji
64.   Royal Society for Protection of Nature won US dollar 350,000 for conservation works of environment in February 2012? What is the name of award?
Answer: MacArthur Award for Creative and Effective Institutions
65.   On 5th June 2012, Second Jigme Singye Wangchuck Outstanding Environment Stewardship Award for Excellence in Field Leadership by Her Royal Highest Princess Chimmi Yangzom Wangchuk.  Rebecca Pradhan was one of the two winners? Who is the other winner?
Answer: Raling Ngawang Drukdra
66.   According Article 4 of the Constitution of Kingdom of Bhutan, how many percentage of total land area should be under forest cover for all time?
Answer: 60 percentages
67.   What is total land area of Bhutan?
Answer: 38394 Sq Km
68.   What is the total protected land area of Bhutan?
Answer: 19,676.57 Sq.Km
69.   How many National Parks are there in Bhutan?
Answer: 10
70.   Which is the largest national park with 4914 Square Km?
Answer: Wangchuk Centennial Park
71.   Who is a trustee of Bhutan Natural Resources and Environment?
Answer: Every Bhutanese Citizen
72.   When did the Water Act of Bhutan 2011 Passed?
Answer: 31st May

73.   Who chaired the 67th Session of UN General Assembly?
Answer: Vuk Jeremic from Serbia

74.   During the 66th session of General Assembly, March 20 was declared as International of Happiness under chairmanship of Mr Nassir Addulaziz All-Nasser? Which country is he from?
Answer: Qatar
75.   How many members are there in United Nations
Answer: 193
76.   In 67th session of UN General Assembly, Prime Minister Jigme Y Thinley addressed the UNGA declaring its intention to contest for a seat as a non permanent member of UN Security Council. When was it?
Answer: 28th September 2012
77.   On the sidelines of Rio 20+ Summit in Rio De Janeiro, Brazil, the Prime Minister of Bhutan Jigme Y Thinley and Chinese Premier Wen Jiabo met to talk about diplomatic ties, boundary talks and Bhutan’s desire to be non-permanent members of UNSC? When the meeting was took place? 
Answer: June 21st 2012
78.   The Chinese Vice Foreign Minister led delegation to Thimphu to hold 20th round of boundary talks with Bhutan in August 2012? What was her name?
Answer: Ms Fu Ying
79.   As per the Indo-Bhutan Treaty 1947, Bhutan agreed to be guided by India in its foreign relations. When was this clause amended thereby giving Bhutan free hands charter foreign policies independently?
Answer: Feb 2007

80.   If year 1995 was designated by SAARC as the SAARC Year of Poverty Eradication, SAARC 2007 was designated as what year?
Answer: Green South Asia Year
81.   If Treaty of Sinchula was signed in 1885 and Bhutan got Rs 50000 as compensation to loss of Duars, how much does Bhutan got as compensation after signing the treaty of Punakha in 1910?
Answer: Rs 100000

82.   The eighteenth SAARC submit was held in Nepal, where was 17th SAARC summit held?
Answer: Maldives
83.   If SAARC is an abbreviation of South Asian Association for Regional Corporation, what does FOSS stands for?
Answer: Forum of Small States

84.   Who chaired the 17th SAARC Summit?
A.      Lyoenchen Jigme Yoezer Thinley
B.      Dr. Sheel Kant  Sharma
C.     Fathimath Dhiyana Saeed
D.     President Mohamed Nashed
Answer: (D) President Mohamed Nashed

85.   Where will the 18th SAARC Summit be held?
A.      India
B.      Nepal
C.     Afghanistan
D.     Bangladesh
Answer: (B) Nepal


86.   His Majesty the King and Her Majesty the Queen didn’t visit which one of the given countries in 2011 after their wedding
A)      Singapore
B)      India
C)     Japan
D)     Nepal
Answer: Nepal
87.   When and where was 17th SAARC Summit held?
Answer: 10-11 Nov 2011 at Addu City, Maldives
88.   In 26th September 2012, Bhutan established diplomatic relations with Republic of Turkey and Slovak Republic. When did Bhutan establish diplomatic relations with Republic of Armenia?
Answer: 26th September 2012
89.    On 13th September 2012, Bhutan established diplomatic relations with Republic of Slovenia. Who signed the Joint Communiqué from two countries?
Answer: Mr. Lhatu Wangchuk, and Ms. Sanja Štiglic who are both Ambassadors and Permanent Representative of Bhutan and Slovenia to the United Nations in New York.
90.    When did Bhutan establish diplomatic relation with United Arab Emirates?
Answer: 13th September 2012

91.   When is the SAARC Charter Day?
Answer: 8th December
92.   Who was the Bhutan’s leader who signed the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities on 21st September 2010?
Answer: Prime Minister Jigme Y Thinley
93.   In which year did 1st Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru visit Bhutan?
Answer: 1958
94.   His Majesty the 5th King became first Bhutanese Monarch to visit Japan. He was accompanied by Her Majesty the Gyaltsheun Jetshen Pema. When did they visit Japan?
Answer: 15-20 November 2011
95.   From October 23-31, 2011, Royal Couple made first state visit to India after Wedding. Who invited them?
Answer: President Pratibha Devisingh Patil
96.   When was Anglo-Bhutanese Treaty signed?
Answer: 25th April 1774
97.   Who were the first European visitors to visit Bhutan in 1627 AD?
Answer:  Joao Cabral & Estevao Cacella
98.   Which of the players didn’t represent Bhutan in 10th SAARC Golf Championship held in Jaipur on Nov 20th 2011?
A.      Dorji Namgay Rinchen
B.      Thrinley Namgyel
C.     Karma Tshering
D.     Karma Pila
Answer: (D) Karma Pila
99.   Who won the India House Golf Tournament in November 2011?
A.      Dorji Namgay Rinchen
B.      Thrinley Namgyel
C.     Karma Tshering
D.     Karma Pila
Answer: Karma Pila

100.                        Which team won the Coronation Archery Tournament in November 2011?
A.      Drukpas
B.      Bhutan Broadcasting Service Corporation
C.     Zimdra
D.     Samden Groups of Companies
Answer: (C) Zimdra


101.                        The Summer Basketball Tournament 2012 men’s winning team was Phojas. Which were women’s winning Team?
Answer: Sparks
102.                        Who won the Depatmental Football Champoinship 2011?
Answer: Bhutan Olympic Committee
103.                        Hitting 21 kareys in 15 rounds,who holds the one-day highest Karey(Hit) using compound bow?
Answer: Jigme Norbu
104.             On August 25, 2011, he became first Bhutanese to be inducted in Taekwondo Hall of Fame at Kukkiwon gymnasium, South Korea. Who is he?
Answer:  Grand Master Yonten Tharchen
105.                        . Where will the Olympic 2016 be held?
Answer: Rio de Janeiro. Brazil
106.                        .  Which country will host FIFA World Cup 2014?
Answer: Brazil
107.                        .  FIFA is highest governing body of football? What does FIFA stand for?
Answer: Federation Internationale De Football Association
107. Who won the 16th Yangphel Archery Tournament in September 2012?
Answer: Palden Group of Companies

108.       At 8586 above the sea level, which is the third highest mountain in the world?
Answer: Kanchenjunga
109.       What is the height of Mount Everest?
Answer:  8848 Meter above sea Level
110.        At 7570, which mountain is the highest unclimbed mountain in the world?
Answer:  Gangkar Puensum
111.       Which is the largest archipelago in the world?
Answer: The Maldives
112.       If Tibetan Plateau is called roof of the world, what does Japan is called?
Answer: Land of Rising Sun
113.       If 49 Parallel divides Canada and USA. Which line divides South Korea and North Korea?
Answer: 38th Parallel
114.       Which point is farthest point from the Earth’s Centre?
Answer:  Chimborazo, Ecuador 
115.       Which district is known as Switzerland of Bhutan?
Answer: Bumthang
116.        Which river system is largest in Bhutan?
Answer:  Manas(Drangme Chu)
117.       On 27 March 2012, His Late Majesty, The Third Druk Gyalpo was awarded an award for recognizing Bangladesh as Independent country. What is the name of the award? 
Answer: Bangladesh Liberation War Honour
118.       During their state visit to Japan, His Majesty was awarded Honorary Doctorate by Keio University of Tokyo. In which field of studies, he was offered doctorate?
Answer: Economics 


119.       In UK, His Majesty was installed as Royal Bencher of Honorable Society of Inner Temple in 2011. He is the first foreign Monarch to get the honour. True or False
Answer: True
120.       Prime Minister was invited to deliver the 4th Professor Hiren Mukerjee Memorial Lecture before Indian Parliament. When did he deliver the lecture?
Answer: 20th December 2012
121.       European Society for Quality Research awarded European Awards for Best Practices 2011 to one of the companies in Bhutan on December 4, 2011 held at Belgium?  Which company won the award?
Answer: Lhaki Group of Companies
122.       At the World Education Congress held at Mumbai on June 29th 2012, Royal Institute of Management was awarded what honour?
Answer: B-School Leadership Award
123.       Singapore International Foundation awarded Special Partner Award to Bhutan in 2011. When was the date and month?
Answer: October 21st 2011
124.       Who won the 2011 Noble Prize for Literature?
Answer: Thomas Transtromer
125.       What was the Award received by Ministry of Health, Bhutan from the Global Alliance for Vaccine & Immunization?
Answer: Best Immunization Performance Award
126.       On June 29 2012, first World Education Congress held at Taj Lands End in Mumbai awarded an award for Outstanding Contribution to Education to one of Bhutanese Minister? Who got the award?
Answer: Education Minister Lyonpo Thakur Singh Powdyel
127.       What award was bestowed upon Prime Minister Jigmi Y Thinley by Kalinga Institute of Industrial Technology in year 2012?
Answer: KISS Humanitarian Award for 2012
128.       For achievement in Non-formal education affecting around 160000 people, Education Ministry of Bhutan was awarded UNESCO Confucius Prize for Literacy 2012. What is name of other country that won the same prize in same year?
Answer: Colombia
129.       Singapore International Foundation on 21st October 2011 gave Special Partner Appreciation Award to one of the Constitution Body of Bhutan? Name the body
Answer: Royal Civil Service Commission
130.       Who the Nobel Prize in Physics in 2012?
Answer: Serge Haroche and David J. Wineland
131.       Who was awarded in Nobel Prize in Medicine and Physiology?
Answer: Sir John B. Gurdon and Shinya Yamanaka


132.       Which Article of the Constitution of the Kingdom of Bhutan?
Answer:  Article 21
133.        How many members are there in National Judicial Commission?
Answer: 4
134.       Who is Chairman of National Judicial Commission?
Answer: Chief Justice of Bhutan
135.       According to the Constitution, how many Drangpons should be there in High Court excluding Chief Justice?
Answer: 8

136.       Which one is correct website name of the opposition Leader Tshering Tobgay?
B.      www.tsheringtogye.com
D.     www.politics.com
137.       Which of the following books about Bhutan is written by a member of Royal Family?
A.      The Raven Tells a Story
B.      Radio Shangri-La
C.     A Hero with Thousand Eyes
D.     Beyond Sky and Earth
 Answer: (A) the Raven Tells a Story

138.       Which is the first private newspaper in Bhutan?
A.      Bhutan Today
B.      Bhutan Times
C.     Bhutan Observer
D.     Bhutan Youth
Answer: (B) Bhutan Times

139.       Who is the Executive Director of Bhutan Media Foundation?
A.      Tenzin Rigden
B.      Chencho Tshering
C.     Lily Wangchuk
D.     Aum Dago Bidha
Answer: (C) Lily Wangchuk
140.       Mark Zuckerberg is founder of which social media?
A.      Twitter
B.      Wikipededia
C.     Facebook
D.     Hi5
Answer: (C) Facebook

141.       Which of the following statement is a correct one about media?
A.      First Estate
B.      Second Estate
C.     Third Estate
D.     Fourth Estate
Answer: (D) Fourth Estate

142.       Which of the following body is responsible for the licensing and regulation of Media?
A.      Bhutan InfoCom and  Media Authority
B.      Bhutan Media and Democracy Centre
C.     Department of Information Technology and Telecom
D.     Bhutan Media  Foundation
Answer: Bhutan InfoCom and Media Authority
143.       Which one of the following book is not written by Dasho Karma Ura?
A.      A Hero With Thousand Eyes
B.      A Leadership of Wise
C.     The ballad of Pema Tshewang Tashi
D.     The Circle of Karma
Answer: The Circle of Karma

144.        Name one of the co-authors of the book ‘Drugi Norbu’
A.      Lam Kezang Choephel
B.      Dasho Karma Ura
C.     Dasho Sherab Thaye
D.     Dasho Sangay Dorji
Answer: Lam Kezang Chophel
145.        In which year was BBS started by National Youth Association of Bhutan?
Answer:  11/11/1973

146.       Following the royal edict, when did BBS become autonomous corporation?
Answer:  1 October 1992
147.       BBS TV was launched on 2nd  June 1999, coinciding with the Silver Jubilee celebrations of the coronation of His Majesty the Fourth King? In which year did it launch nationwide television services on satellite?
Answer:  2006(Feb)
148.        On November 2 is known for introduction of what in Bhutan?
Answer:  Druk Air / Aviation
149.       How many Kilometer of roads are there as Dec 2011?
Answer:

150.       When Bhutan Telecom did was established?
Answer:  July 1 2000


151.        Apart from Bhutan Telecom, name another mobile company in Bhutan?
Answer:  Tashi Cell
152.        When was Bhutan admitted in Asian Broadcasting Union?
Answer:  1997
153.       Which party was the first party in Bhutan to be registered by Election Commission of Bhutan on 1st September 2007?
Answer: People’s Democratic Party
154.       Which political party was disqualified in 2007?
Answer: Bhutan People United Party (BPUP)
155.       In 2008 election, People’s Democratic Party won two seats in the National Assembly. If one of the winners was Opposition Leader Tshering Tobgay, who was the other one?
      Answer: Dasho Damche Dorji
156.       Druk Chirwang Tshogpa became first political party to elect woman as the party president? What is her name? 

157.       What is total budget outlay of 10th Five Year Plan
Answer: Nu.201 billion 
158.       What was economic growth rate of Bhutan in 2011?
Answer: 8.1%  

159.       In 2008, what was country’s per capita income?
Answer: USD $2152

160.       UN Secretary General
Name
Order
Dates in Offices
Country
Trygve  Lie
1
1st Feb 1946-10th Nov 1952
United Kingdom
Dag Hammarskjold
2
10th April 1953-18th Sept 1961
Norway
U Thant
3
13th Nov 1961-31st Dec 1971
Burma
Kurt Waldhiem
4
1st January 1972-31st December 1981
Austria
Javier Peres De Cuellar
5
1st Jan 1982-31st December 1991
Peru
Dr. Boutros Boutros Ghali
6
1st January 1992-31st Dec 1996
Egypt
Kofi Annan
7
1st January 1997-31st December 2006
Ghana
Ban Ki Moon
8
January 2007- present
South Korea

161.       SAARC Secretary General
Name
Order
Dates in Office
Country
Abdul Ahsan
1
16th Jan 1987-15th Oct 1989
Bangladesh
Kant Kishore Bhargava
2
17th October 1989-31st Dec1991
India
Ibrahim Hussain  Zaki
3
1st January 1992-31 Dec 1993
Maldives
Yadab Kant Silwal

4
1 Jan 1994 - 31 Dec 1995
Nepal
Naeem U.Hasan

5
1 Jan 1996 - 31 Dec 1998
Pakistan
Nihal Rodrigo

6
1 Jan 1999 - 10 Jan 2002
Sri Lanka
Q.A.M.A. Rahim

7
11 Jan 2002 - 28 Feb 2005
Bangladesh
Chenkyab Dorji
8
1 Mar 2005 - 29 Feb 2008
Bhutan
Sheel Kant Sharma

9
1 Mar 2008 - 28 Feb 2011
India
Fathimath Dhiyana Saeed

10
1 Mar 2011 - 22 Jan 2012
Maldives
Ahmed Salem
11
12th March 2012-Present



167. 2012 Diplomatic Relations
Country
Date
Signatory from counterpart 
Signatory from Bhutan
Republic of Armenia
26th Sept 2012
H.E. Mr. Edward Nalbandyan
Lyonpo Khandu Wangchuk
Slovak Republic
26th Sept 2012
Mr. Miroslav Lajcak
Lyonpo Khandu Wangchuk
Republic of Turkey
26 sept 2012
Mr. Ahmet Davutoglu
Lyonpo Khandu Wangchuk
Republic of Slovenia
13th September 2012
Ms. Sanja Štiglic
Mr Lhatu Wangchuk
United Arab Emirates

13th September 2012.
Mr. Ahmed Al-Jarman
Mr Lhatu Wangchuk
Republic of Mauritius
2nd July 2012
Mr. Milan Jaya Nyamrajsingh Meetarbhan
Mr Lhatu Wangchuk
Argentine Republic
14th March 2012
Mr. Mateo Estrémé
Mr Lhatu Wangchuk
Republic of the Union of Myanmar
1st February 2012
Mr. Than Swe
Mr Lhatu Wangchuk
Mongolia
18th January 2012
Ms. Enkhtsetseg Ochir
Mr Lhatu Wangchuk
Socialist Republic of Viet Nam
19th January 2012
Mr. Le Hoai Trung
Mr Lhatu Wangchuk


168. 2011 Diplomatic Relations

Country
Date
Signatory from counterpart 
Signatory from Bhutan
Republic of Indonesia
15th December 2011
Mr. Hasan Kleib
Mr Lhatu Wangchuk
Cuba
26th September 2011
Mr. Bruno Eduardo Rodriguez Parilla
Dasho Daw Penjo
Fiji
18th November 2011
Peter Thomson
Lhatu Wangchuk
Morocco
21st November 2011
Mohammed Loulichki
Lhatu Wangchuk
Spain
11th February 2011
Mr. Juan Pablo de Laiglesia
Mr. Lhatu Wangchuk,



169.

UNITED NATIONS AND RELATED ORGANIZATIONS
ADMISSION
1)
Universal Postal Union (UPU)
1969
2)
United Nations
1971
3)
United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
1971
4)
Group of 77
1971
5)
United Nations Economic & Social Commission for Asia & the Pacific (ESCAP)
1972
6)
International Fund for Agricultural Development (IFAD)
1978
7)
Asian Reinsurance Corporation (ARC)
1979
8 )
International Monetary Fund (IMF)
1981
9)
World Bank
1981
10)
International Development Association (IDA)
1981
11)
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
1981
12)
World Health Organization (WHO)
1982
13)
South East Asia Regional Organization of WHO (SEARO)
1982
14)
United Nations Education, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
1982
15)
United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
1983
16)
Asian Pacific Postal Union (APPU)
1983
17)
Trade and Development Board of UNCTAD
1985
18)
International Telecommunication Union (ITU)
1988
19)
International Civil Aviation Organization (ICAO)
1989
20)
World Intellectual Property Organization (WIPO)
1994

170.

II
OTHER INTERNATIONAL ORGANIZATIONS
ADMISSION
21)
Colombo Plan
1962
22)
Non-Aligned Movement
1973
23)
South Asian Co-operation Environment Programme (SACEP)
1982
24)
Asian Development Bank
1982
25)
World Fellowship of Buddhists
1984
26)
South Asian Association for Regional Corporation (SAARC)
1985
27)
International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD)
1985
28)
International Organization of Supreme Audit Institutions (INTOSAI)
1987
29)
Association of Development Financing Institutions in Asia and the Pacific
1988
30)
Office International Des Epizooties (OIE)
1990
31)
Asian Institute of Transport Development
1991
32)
International Telecommunications Organization (INTELSAT)
1992
33)
International Plant Protection Convention (IPPC)
1994
34)
Global Environmental Facility (GEF)
1995
35)
Asia and Pacific Seed Association (APSA)
1996
36)
Asian Broadcasting Union (ABU)
1997
37)
Constitution of the Asia-Pacific Telecommunity (APT)
1998
38)
Animal Production and Health Commission for Asia and the Pacific (APHCA) (applied for membership)
2000
39)
Asian Pacific Institute for Broadcasting Development
2000
40)
Asian Clearing Union
2000
41)
Asian Organization of Supreme Audit Institutions (ASOSAI)
2000
42)
Road Engineering Association of Asia and Australasia (REAAA)
2002
43)
World Road Association (PIARC)
2002
44)
World Customs Organization
2002
45)
International Finance Corporation
2003
46)
World Meteorological Organization
2003
47)
Regional Intelligence Liaison Officer (RILO) for Asia & Pacific Region
2003
48)
Asia Pacific Education & Training Institute in Tourism (APETIT)
2004
49)
BIMST-EC
2004
50)
Association of Government Accounts Organization of Asia (AGAOA)
2004
51)
Asian Cooperation Dialogue
2005
52)
International Standardisation Organization (ISO)(Correspondent member)
2005
53)
Asia Pacific Rural & Agricultural Credit Association (APRACA)
2005
54)
International Criminal Police Organization (INTERPOL)
2005

171. 1)
International Olympic Committee
1983
2)
Olympic Council of Asia (OCA)
1983
3)
South Asian Sports Federation (SASF)
1983
4)
International Amateur and Asian Amateur Athletic Federation
1983
5)
International Archery Federation and Asian Archery Federation
1983
6)
International Boxing Federation and Asian Boxing Federation
1983
7)
International Basketball Federation and Asian Basketball
1983
8 )
International T.T.  Federation and Asian T.T. Federation
1983
9)
International Volleyball Federation and Asian Volleyball Federation
1983
10)
International Tennis Federation and Asian Tennis Federation
1985
11)
World Taekwondo Federation and Asian Taekwondo Union
1985
12)
Association of National Olympic Committee (ANOC)
1988
13)
FESPIC Games Federation
1988
14)
University Games Federation (FISU)
1988
15)
Asia Pacific & Oceana Sports Assembly (APOSA)
1990
16)
International Badminton Federation and Asian Badminton Fed.
1997
17)
Asian Golf Union
1998
18)
International Football Federation and Asian Football Confederation
2000
19)
International Cricket Control Board
2001
20)
Asian Cricket Control Board
2002
21)
International Shooting Sports Federation and Asian Shooting Sports Federation
2002

C@ mongaralumini@yahoo.com

17 comments:

  1. great work n thnxx

    ReplyDelete
  2. i really appreciate ur work la n keep with same pace n may u acquire merits la..

    ReplyDelete
  3. Great job, i really appreciate for ur work la.

    ReplyDelete
  4. Great JOB...if you could add more of Bhutan History that would be more interesting.
    Thank you for sharing your knowledge.Good DAy

    ReplyDelete
  5. Great deed,,,,,, thanku and keep going la!

    ReplyDelete
  6. sir, can u elaborate the answers a lil bit so that we can learn more...Check out this website.... http://www.gktoday.in/gk-current-affairs-january-23-24-2015/
    Appretiated your work..

    ReplyDelete
  7. I would be grateful if you can put more la.
    Thank you.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Boost and groom yourself by visiting this blog https://isbhutan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Good job, got so much important about bhutan

    ReplyDelete